Home Nieuws Actie in de Overpoortstraat
08
mrt
2021

Actie in de Overpoortstraat

Naar aanleiding van de recente uitspraak over de verkrachtingszaak in de Gentse Overpoort waarbij een jonge vrouw door twee mannen werd verkracht op een toilet in 2018, gingen leden van Jong N-VA UGent de Overpoortstraat in om daar actie te voeren. Maandag 8 maart 2021, uitgerekend op Internationale Vrouwendag, gingen de studenten in de hele straat posters op met de boodschap ‘STOP = STOP’. “De straffeloosheid in de rechtsspraak ergert ons eindeloos”, klinkt het bij de studenten. 

In 2018 werd een jonge vrouw op het toilet verkracht door twee mannen, die alles filmden. De feiten werden bewezen, maar de mannen kwamen er met 16 en 20 maanden met uitstel vanaf. “Dat deze mannen op deze manier hun straf ontlopen, dat gaat er bij ons niet in. Wij pleiten voor effectieve en hogere minimumstraffen. Verkrachting is een misdrijf met vaak zware en levenslange gevolgen voor het slachtoffer.”, aldus praeses van Jong N-VA UGent Robbe Cognie. 

Als reactie hierop besloten de studenten om de Overpoort vol te hangen met affiches die de boodschap ‘STOP=STOP’ verkondigden. Daarnaast gingen ze in gesprek met de lokale handelaars in de Overpoortstraat die gretig hun medewerking en steun verleenden aan dit initiatief. Zo konden de studenten gebruik maken van de vitrines van meerdere zaken om hun boodschap op te hangen. Praeses Robbe Cognie stelt het als volgt: “We komen met de tweeledige boodschap: ‘stop is stop’. Enerzijds wanneer iemand ‘stop’ zegt, betekent dat ook stop. Anderzijds willen we de straffeloosheid met onze ‘stop’ een halt toeroepen.” 

“Studenten, zowel man als vrouw, horen veilig uit te kunnen gaan in onze studentenstad. Niemand zou moeten bang zijn de straat op te gaan. Een optimaal studentengebeuren moet in een veilige stad kunnen plaatsvinden. Dat is iets waar wij graag aan meewerken”, voegt Vice-Praeses Arnout Verstraete er nog aan toe. 

Robbe Cognie

Praeses
Tel.
0471 79 33 39

Arnout Verstraete

Vice-Praeses - AR
Tel.
0471 85 49 91